penguen

cokguzelyemekyaparim
uçamaması ve paytak yürüyüşüyle bilinen bir kuş türü. en çok 20, en az 6 yıl yaşadıkları biliniyor. bilinenin aksine kuzey kutbunda yaşamazlar. daha çok güney kutbu, avustralya, yeni zelanda ve güney amerikada bulunurlar. tek eşlilerdir. eş seçmeleri şöyle oluyor; erkek penguen, dişi penguene bir çakıl veriyor, eğer dişi penguen onu alıp yuvasına götürürse eşi olmayı kabul etmiş oluyormuş. kendilerini aşırı sevimli buluyorum. ha bir de bir belgeselde görmüştüm; yılın bir döneminde dişi penguenler yiyecek bulmak için yuvadan uzaklaşıyor, bu esnada yumurtalarını eşlerine devrediyorlar. yumurtanın kırılmaması için buza değmemesi gerekiyor. bu yüzden erkek penguenler 64 gün boyunca yavru yumurtaları ayaklarının üstünde taşıyorlar.